Omet navegació

Principis vs. Control

Els serveis centralitzats de les GAFAM són «cortijos tecnològics» que fomenten el capitalisme cognitiu a través d'algoritmes. La Fedi és un espai que permet posar en pràctica certs principis molt més en sintonia amb la sobirania tecnològica, la descentralització web i els drets humans.

Autogestió

A diferència dels serveis GAFAM, la Fedi s'organitza de forma comunitària. Els mitjans federats són desenvolupats per persones d'arreu del món, al marge de cap corporació o institució oficial. Cada node d'una comunitat que s'autogestiona les seves despeses, sovint amb les donacions de les persones que hi participen.

En tecnologies digitals, a més de proximitat física (com projectes locals o regionals basats en programari lliure), podem parlar de proximitat ideològica (el fet de crear o participar de tecnologies lliures per la seva sobirania i ètica).

Descentralització

Les usuàries dels sistemes privatius es concentren per milions als servidors d'empreses que, per seguir acumulant poder, controlen la informació que reben les seves usuàries i es lucren i experimenten amb les seves dades.

A mitjans federats, l'acumulació de poder és més difícil que es doni però, igualment, no és desitjable. I és per això que ens repartim en diferents nodes però totes estem connectades. Com diria la dita: «Cadascú al seu node, i la Federació al de totes». Les nostres dades s'emmagatzemen a cada node que fa de servidor, ningú té una còpia completa de la Fedi i ningú pretén lucrar-se amb les dades de les altres.

Interoperabilitat

Si ets a Twitter no pots contactar amb la gent de Facebook perquè els seus amos ho han decidit així. Però tècnicament, és possible. La Fedivers és un ecosistema heterogeni on hi ha diverses eines (Pleroma, Mobilizon, Peertube, etc.) que connecten entre elles, és a dir, federen perquè comparteixen protocols que els permeten interactuar. I cada eina permet diverses comunitats que s'apleguen per regió, idioma, tema, etc.

A diferència dels serveis de mitjans publicitaris, a la Fedivers les eines i comunitats no competeixen, si no que tracten de cooperar entre elles.

Replicabilitat

A diferència de Twitter o Facebook, a mitjans federats qualsevol persona pot muntar un node d'una eina federada i crear la seva comunitat. Si t'agrada la GNU social, pots muntar-te la teva pròpia instància en un servidor, és a dir, que un ordinador executarà el servei i farà de node.

Si vols, podràs convidar a altres persones a formar part del teu node. I un cop hi participin, podran contactar amb la resta de fedizens.

Independència

De tant en tant, els serveis centralitzats cauen i les seves usuàries queden desconnectades entre si. Això, a la Fedivers no pot passar. Si un node o servidor cau, no cau tota aquella eina, i menys la Federació sencera: només cau el node en qüestió.

Podem tenir paciència i esperar que se solucioni o tenir un compte alternatiu en algun altre node de la mateixa eina o d'una altra. Algú podria desendollar Twitter però ningú pot apagar tota la Fedi.

Diversitat

A la federació tenim molts nodes de cada eina. És per això que, a l'hora d'entrar a la Fedivers podem triar per eina o per node. Si ens agrada més Pleroma que Mastodon, buscarem algun node de Pleroma disponible o muntarem el nostre propi node.

Però si tant ens fa l'eina (perquè totes estan connectades), potser podem triar per l'afinitat i confiança que ens genera un node, independentment de l'eina o programa que faci servir. Tria el node que més s'adapti al que necessites!

Confiança

Com comentàvem, a la Fedivers qualsevol persona amb els coneixements necessaris pot crear un node i gestionar-lo com vulgui. La persona que gestiona el node és coneguda com la «Administradora del node».

Als serveis de mitjans socials privatius, la relació entre l'Administradora (les accionistes de l'empresa) i les usuàries (el valor de l'empresa) és mercantil. A la Fedi, la relació la defineixen l'Administradora i les usuàries del node. L'Administradora té poder absolut sobre el node i, per tant, és recomanable que les usuàries facin l'esforç de saber qui administra el node del que participen.

Aprenentatge

Si vols participar a mitjans federats però no tens els coneixements tècnics per administrar un node, pots registrar-te a un node existent o adquirir els coneixement necessaris per aprendre a gestionar-lo. Pots aventurar-te a llegir manuals i experimentar i, si ho necessitis, demanar ajut. Trobaràs moltes persones que t'ajudaran encantades.

Si no, cada vegada hi ha més allotjament que, per una quota, no has de preocupar-te de la part tècnica però sí et permet ser l’administrador d’un node. No és barat, però és una opció addicional.

Respecte

A tots els mitjans socials, privatius o lliures, hi ha «trols» o usuàries que es dediquen a molestar-ne d'altres. Tot i així, l'ambient que es respira a mitjans privatius és més de «jungla digital», on milions de persones i «bots» (programes que a vegades es fan passar per persones) hi diuen la seva de qualsevol manera. Això es produeix perquè la polarització i la crispació augmenten la interacció (no sana) de les seves usuàries i per tant la seva monetització.

El fet de pertànyer a mitjans federats sol representar un acte de consciència digital i les persones que en formen part, solen mostrar les seves opinions de forma respectuosa. Diguem que hi ha un salt qualitatiu entre fer ús d'un servei enganyosament gratuït i ser conscient de formar part d'una comunitat autogestionada. I això, es tradueix en el respecte que es tenen les persones en uns espais i altres.