Omet navegació

Usurpacions i reinvencions de roda

La llicència de programari lliure més usada a la Fedi és la AGPLv3. L'usen programes com: GNU social, diaspora*, Friendica, Pleroma, Misskey, Mastodon, Funkwhale, Peertube, WriteFreely, Pixelfed, Mobilizon, Plume, Lemmy, Social Home, Gancio, Home Town o Castopod.

A finals de 2021, l'ex-president dels Estats Units d'Amèrica Donald Trump i el seu equip de comunicació van explicar al món que estaven muntant un mitjà social propi. S'havien basat en Mastodon i no van publicar les modificacions que havien fet al codi. Així que van rebre una notificació legal: si no publicaven el codi en un mes, perdrien els drets sobre el programari.

Al final, van posar a disposició el codi, però en un arxiu comprimit. I de pas, ara s'abanderen de mitjà de codi obert que desbancarà els gegants tecnològics. Si Mastodon hagués tingut una llicència MIT, per exemple, en Trump no hagués tingut l'obligació legal de publicar el codi, que és el que va passar amb WhatsApp, que es basava en el protocol XMPP, i com és BSD, doncs és obert però no garanteix que les modificacions que s'hi facin continuïn sent lliures.

Un altre cas d'usurpació aparentment involuntària és la d'un youtuber que va voler muntar el seu propi Youtube anomenat Stardeos. Algú li va prometre fer-li un programa i li va pagar diners. Però aquest algú, en realitat, havia clonat Peertube sense especificar que era una adaptació. Al final, la cosa no va anar bé i el Youtuber va acabar tot emprenyat i perdent-hi calers. Si hagués sortit bé i hagués llançat la plataforma sense llicenciar AGPLv3 les modificacions, Framasoft, responsable de Peertube, li hagués pogut enviar una notificació legal, tal com va fer l'Eugen amb Mastodon a la usurpació anterior d'en Trump.

I la conclusió és que, si se segueix llicenciant sota AGPLv3, la Fedi no podrà ser privatitzada. Almenys no a nivell de codi.

D'altra banda, tenim en Jack (el senyor Twitter abans que arribés en Musk, diguem), que al 2019 va decidir reinventar la roda i va anunciar que el seu nou projecte BlueSky venia per descentralitzar la web. Veurem... De moment, estudien protocols i imaginen com seria un mitja social descentralitzat mentre altres persones ja gaudim d'espais descentralitzats i federats.

Reinventar la roda sembla un esport molt humà. La pregunta és qui la vol reinventar i per què. Sovint, són gent amb diners per fer campanyes de màrqueting i crear o recrear tecnologies. I la seva intencionalitat, més que la de connectar les persones sol ser per benefici personal, en diners o influència social. Acumulació de poder al cap i a la fi.

Però sembla que els humans necessitem models, altres referències sovint humanes que ens inspiren i ens guien. Afortunadament, molta gent no vol ser ni famosa ni milionària. I menys aprofitar-se de les febleses d'altri per treure'n rèdit econòmic.

Les tecnologies digitals són un bé comú del que tothom hauria de poder gaudir. Però saber destriar el gra de la palla és realment difícil en un context del que no es rep formació de qualitat, només pirotècnia digital i pseudo-transformació social.