Omet navegació

Valor vs. Preu

Imaginem que anem a comprar verdures: si anem al supermercat, se'ns indicarà l'origen i el productor i podrem valorar si hi han posat pesticides, quin tipus de llavor fan servir, o quines condicions de treball tenen els pagesos que cultiven aquestes verdures. Si anem a una cooperativa agroecològica, ens assegurem que les verdures que consumim són saludables, de temporada, de proximitat, i els pagesos que les cultiven, a més de tenir un sou digne i drets laborals, s'organitzen horitzontalment.

En aquest cas, el seu valor ètic és més elevat i el seu preu, també, amb el que les verdures comprades a una cooperativa segurament seran més cares i més ètiques que les que comprem al supermercat.

Per sobre del preu, podem posar-hi el valor i intentar consumir productes de proximitat. Ens farem un favor a nosaltres mateixes per la qualitat del producte que ingerim, i al nostre entorn, -tan geogràfic com humà-, ja que donarem suport a iniciatives properes, ètiques i justes.

L'acte de consumir, però, no es redueix al consum exclusivament físic, com menjar o beure. Consumim informació quan llegim alguna cosa; consumim tecnologia quan fem ús de programari.

Així que, en funció dels serveis que consumim, rebrem una perspectiva o altra d'un mateix fet. I aquesta perspectiva, influirà sobre la nostra percepció i opinió personal. Respecte al consum tecnològic, la nostra salut digital dependrà del programari que fem servir. D'alguna manera, passa una mica el mateix que amb les verdures. Si consumim programari privatiu, ens arrisquem a que porti pesticides digitals, algoritmes o «malware» (MALicious softWARE o programari maliciós). I aquest programari pot ser nociu tan per nosaltres com per les nostres amistats i familiars.

Però si consumim programari lliure, garantim salut digital tan per nosaltres com per les persones que ens envolten. A més, les tecnologies fediversals no tenen algoritmes i permeten participar-hi sense necessitat d'entregar dades personals. No hi ha un model econòmic publicitari de base, amb el que se solen fer donacions per fer sostenibles els nodes.

A més, hi ha moltes maneres de fer pinya més enllà de donacions: munta o modera un node, crea contingut, participa a xerrades i debats o organitza-les, tradueix textos o programari, ajuda a altres personetes a entendre i usar tecnologies lliures. Hi ha una pila de maneres de contribuir al moviment del programari lliure!